Strömstad, centrum

Strömstads centrum, handelsområde

Strömstads centrum, handelsområde

Strömstad ligger vid norska gränsen med Norge i öster och norr, Skagerack i väster och Tanum i söder. Från centrala Strömstad till Svinesund är vägavståndet omkring 20 km. E6 passerar genom Strömstads kommun.

Den vanligaste typen av turister är endagsbesökare som kommer för att shoppa matvaror, alkohol och tobak. Tack vare prisskillnader och en fördelaktig kronkurs har gränshandeln ökat och ett antal köpcentra och handelsområden har etablerats som Nordby Shopping Center och Svinesunds handelsområde.

I Strömstad finns också två av av Sveriges mest välbesökta Systembolag som noterade försäljningsrekord förra året. De sålde alkohol och vin för en halv miljard kronor. De flesta av systembolagens kunder är norrmän.

Strömstad är beroende av sin turistnäring och Strömstad har bland annat två systembolag. Många turister besöker Strömstad varje sommar. Gästhamnen och campingarna är fullbelagda mellan midsommar och mitten av augusti.

Strömstad har mer än fem campingplatser och Daftö Resort är en av Sveriges största och en av få femstjärniga campingplatser i landet. Kosteröarna är ett populärt turistmål som man når med båtar från norra hamnen, både till norra och södra Koster.

Norsk nøkkelord: norsk, grense, dagsbesøkende, handle, dagligvarer, alkohol, tobakk, forskjeller, gunstig, valutakurs, grensehandel, kjøpesentre, etablert, brennevin, nordmenn, reiselivsnæringen, gjestehavnen, campingplasser, fullbooket, midtsommer, campingplasser, turistmål, havnen.

Karta Strömstad: