Systembolag nära norska gränsen

Systembolag nära gränsen och prisskillnader

Systembolag nära gränsen och prisskillnader.

Vinmonopolet

Av handelspolitiska skäl delades norska Vinmonopolet 1996 i två olika verksamheter. All import och tillverkning av alkohol ligger hos Arcus och Vinmonopolet blev en kedja för detaljhandel med vin och sprit.

Vinmonopolet är idag en butikskedja som satsat på att öppna nya butiker, och sedan 1996 har antalet ökat från 112 till 260.

Vinmonopolet har infört självbetjäningsbutiker över hela Norge. Idag finns bara ett ”diskpol” i Grünerløkka i Oslo, som snart också övergår till självbetjäningsbutik.

Systembolaget och Vin & Sprit

När Sverige 1995 gick med i EU fick Sverige fick behålla sitt alkoholmonopol, men bara för detaljhandel. Monopolet för produktion, import, export och restauranghandel försvann.

Systembolaget är ett statligt företag som har monopol i Sverige på detaljhandel med spritdrycker, vin och öl med en alkoholhalt över 3,5 volymprocent. Systembolaget driver en kedja med drygt 410 butiker och ca 3000 försäljare.

Vin & Sprit AB är koncern på alkoholmarknaden som sedan 2008 ägs av franska Pernod Ricard efter att staten sålt bolaget för 53 miljarder kronor. Absolut Vodka är det största varumärket, vilket även är det fjärde största premiumspritmärket i världen. Vin & Sprits övriga utbud av varumärken är bl.a. OP Anderson, Aalborg, Gammel Dansk, Blossa Glögg och Chill Out vin.

Exempel på prisskillnader mellan Systembolaget och Vinmonopolet, 2023-03-22:

JP Chenet Cabernet-Syrah, Box 3 L, Systembolaget, 229 svenska kronor
JP Chenet Cabernet-Syrah, Box 3 L, Vinmonopolet, 434,90 norska kronor

Aalborg Jubilæums Akvavit, 70 cl, Systembolaget, 265 svenska kronor
Aalborg Jubilæums Akvavit, 70 cl, Vinmonopolet, 399,90 norska kronor

Sök efter produkter:

Norsk nøkkelord: brennevin, grensen, prisforskjeller, handelspolitikk, produksjon, kjede, butikker, selvbetjening, lansert, eksport, restaurant, selskap, detaljsalg, alkoholinnhold, forhandlere, merkevare, merket, verden.

Karta över Systembolag nära norska gränsen: